Gratis programmer og internetværktøjer

Windows XP-miljøet (og i nogen grad Windows 98- og Windows 2000-miljøet)


Udgiver: Kultursociolog Bjørn Andersen

Kontakt: post@bjoerna.dk


Version: 1.36 - 08.07.2007




1. Systemværktøjer 6. PDF
2. Browsere. Tale. Telefoni (Internettelefoni; IP-telefoni: Skype) 7. Billedbehandling
3. Sikkerhed: Anti-virus, firewall og anti-spyware 8. Opslagsværker: leksika, personoplysninger, kort. Søgning på internettet. Bøger til salg
4. Kontorpakke - Officepakke. LIX-tælling. OCR-behandling 9. Slægtsprogram
5. HTML-redigering 10. Projektplanlægning (Gantt) og 11. Geert Hofstede's 'Cultural Dimensions'



Program / Applikation Link Kommentar

Er der noget du savner på denne oversigt, er du velkommen til at sende en e-mail


Systemværktøjer


TDC's opdateringstest http://test.tdc.dk TDC giver mulighed for at man kan teste om maskinen er opdateret og hvilken hastighed der down- og uploades
Lavalys' Everest Corporate Edition http://www.lavalys.com/products.php?lang=en Program til analyse af PC. Findes i trialversion og i betalingsudgave. Man kan undersøge forskellige dele af maskinen og dens komponenter. Desuden kan man få udskrevet en rapport. Lavalys er et ungarsk foretagende.
PowerToys - WindowsXP-udvidelser http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/powertoys/xppowertoys.mspx Fx: Matematikregner med grafik. Tweak UI-program der bl.a. kan få computeren til at starte på et bestemt skrivebord, når man tænder for den. Clear Type-tuner. Image-Resizer (resizing er ikke så skånsom som resampling!)
WindowBlinds Indstillingsprogram http://www.stardock.com/products/windowblinds/ Tilpasning af Windows' måde at fremtræde på ('skins' m.v.). Findes i en gratis - og begrænset - udgave - og i en udvidet udgave der skal betales for. Programmet er certfieret af Windows. Brugerflade i flere sprog, også dansk. Notér evt. dine nuværende indstillinger ned før du går i gang med at eksperimentere. Opret evt. en ny bruger på din maskine som du kan eksperimentere med, før du ændrer på dit normale skrivebord m.v. Når man trykker forskellige steder popper der undertiden firmasider op der har relation til produktet. Nogle af indstillingerne kan gemmes som skrivebordstema, andre virker tilsyneladende kun når programmet er aktivt
Totalcommander http://www.ghisler.com/

og på dansk: http://www.totalcommander.dk/
Total Commander er et mappe- og filhåndteringsværktøj, der giver to vinduer at arbejde med i stedet for Stifinders ene. Kopiering og flytning sker fra det ene vindue til det andet og er derfor meget nem at foretage. Fillister kan udskrives. FTP-funktion (uploaading af internetsider). Findes i en demo-udgave og i en billig betalingsudgave. Indbygget zip-værktøj.
RegClean Findes flere steder; følger ofte med på de cd'ere der er indlagt i computermagasiner; kan også downloades (søg fx vha google efter "regclean.exe") Et ældre Microsoft-værktøj der ikke længere bliver supporteret. Kan finde fejl og uoverensstemmelser i registreringsdatabasen og rette dem. Automatisk backup-funktion.
RegScrubXP http://www.majorgeeks.com/download.php?det=2048 Program til oprensning af registreringsdatabasen. PAS PÅ. Indgreb i registreringsdatabasen kan få din maskine til at opføre sig helt forkert. Programmet kan køre næsten »fuldautomatisk«, men det må anbefales at sætte sig ind i programmets virkemåde (hjælpe-funktionen) før man går i gang. Lav altid en backup af registreringsdatabasen før kørsel. Brug fx regedit.exe hertil. Dette prg. findes sandsynligvis på din computer; skriv 'regedit' i 'Kør'-vinduet og eksporter registreringsdatabasen til et passende sted.
WinZip http://www.winzip.com/ Program til pakning af filer / komprimering af filer. Meget nyttigt når man skal lagre store mapper og når man skal attache/vedlægge filer til en mail. Nem krypteringsfunktion. zip'ede filer kan være nemmere at lagre på ekstern harddisk end u-zippede. Programmet kan benyttes i shareware-version (demo-version), men det kan anbefales at købe en licens (som er ret billig). Prisklasse: 30 $.


Browsere. Tale. Telefoni


Microsoft Explorer Følger med Windows. Se evt. Windows Update på: http://windowsupdate.microsoft.com/

og

http://v5.windowsupdate.microsoft.com/v5consumer/default.aspx?ln=da
Det kan anbefales at slå Windows-Firewall og automatisk opdatering til. Firewall dog kun hvis du ikke har en anden firewall kørende. Har anti-pop-up-funktion (følger med XP-SP2).
Firefox [Mozilla Firefox] http://www.mozilla.org/ Glimrende alternativ til Explorer. Bruger pt Firefox som min foretrukne browser. Gammeldags web-steder (en enkelt netbank eller to) understøtter ikke Firefox fuldt ud; kontakt banken hvis du har problemer. Har anti-pop-up-funktion.
Opera (med mulighed for gratis engelsk talestyring og engelsk web-side-oplæsning) http://www.opera.com/ Godt alternativ til Explorer; browseren er oprindelig udviklet i Norge. Gammeldags web-steder (en enkelt netbank eller to) understøtter ikke Opera fuldt ud, men i det store og hele kan man få tingene til at fungere; kontakt banken hvis du har problemer. Har anti-pop-up-funktion. Engelsk talemodul kan downloades; modulet kan bruges til at styre navigation i browseren - og til at få læst engelsk-sprogede tekster op.
Oplæsning på dansk af internetsider http://www.adgangforalle.dk/ Gratis fjernbetjening der kan bruges til at oplæse kortere tekststykker. Når du har markeret dén tekst du vil have læst op, går der et stykke tid, hvor der kommunikeres med en ekstern server, derefter begynder afspilningen af en midlertidig mp3 fil. Filen slettes når teksten er læst op, så derfor kan man ikke uden videre få gentaget oplæsningen.

Din PC skal have lydkort, højttalere eller headset og være forbundet til Internettet mens du bruger programmet. adgang-for-alle kan bruges på alle browsere både Microsoft Explorer, Firefox og Opera.

Almindelig tekst uden dikkedarer går fint, engelske ord, kantede parenteser og specialtegn kan give mindre problemer; fx bliver et ord som Kosóva stavet bogstav-for-bogstav, i stedet for det meget simplere, at stavelsen med accenttegnet bliver fortolket som en trykbærende stavelse, dvs som kåsooova.

Adgang for alle er et glimrende produkt, men det stiller i dag ret store krav til dem der laver tekster til internettet.

Hvis du vil høre ovenstående som eksempel på adgang-for-alle, kan du downloade en fikseret mp3-fil: https://bjoerna.net/eksempler/adgang-for-alle-051023.mp3.
Telefoni (Internettelefoni; IP-telefoni) http://www.skype.com Med Skype kan man gratis etablere sig som internettelefonist og tale med andre Skype-brugere i Danmark og mange andre lande. Det er ret nemt og hurtigt at komme i gang, og lydkvaliteten er - så vidt jeg kan konstatere - helt acceptabel, men kan dog løftes hvis man bruger en DualPhone-løsning (hvor man køber en trådløs telefon der er forbundet med fastnettet og 'Skypenettet') eller en box-løsning; med box-løsningen kan man benytte sine 'gamle' telefonapparater, der ofte har en glimrende lydkvalitet. Jeg bruger selv en DUALphone-løsning, men har tidligere prøvet box-løsningen.

Man kan alternativt anskaffe en trådløs DUALphone (3088) der kobles direkte til en ledig plads i bredbåndsrouteren (og til fastnettet); telefonen skal ikke tilsluttes en PC, for den har indbygget det nødvendige SKYPE-program. 3088'eren henter selv kontaktoplysningerne fra dén Skypekonto man hidtil har haft på sin PC. Med en 3088 kan man både ringe til og fra fastnettet og på Skypenettet; man får på den måde en meget fleksibel løsning hvor lydkvaliteten er udmærket til/fra fastnettet. Man kan ikke - som hidtil - tekst-chatte via telefonen; vil man dét, må man koble telefonen fra routeren og koble sig på via en PC.
Telefoni (Internettelefoni; IP-telefoni) http://www.skype.com Forudsætningen for at »Skype« er:
(1) at man er på nettet med en rimelig bred forbindelse (dvs. at man har ADSL eller tilsvarende),

(2) at man har installeret det særlige Skype-program på sin PC og oprettet en Skype-identitet - og

(3) at man har - eller anskaffer - et fornuftigt taleudstyr, dvs. et godt headset eller en Skype-egnet telefon eller en Skype-box.
Skype-programmet kan downloades gratis fra Skype's internetsted: http://www.skype.com. Om telefon og box - se nedenfor.

Er disse 3 forudsætninger på plads, og er det kun andre Skypebrugere du kommunikerer med, er samtaler fuldstændig gratis. Ringer du til »almindelige« telefonbrugere er det ikke gratis, men rimeligt billigt til fastnettelefoner og noget dyrere til mobiltelefoner. Prisoplysninger kan findes på Skype's internetsted.

På et senere tidspunkt kan du arbejde med din personlige profil, der er en slags udvidelse af din brugeridentitet. Se evt. nogle af dine bekendtes profiler, før du laver din egen.

Man kan (over for andre Skype-brugere) markere om man er parat til en samtale eller om man er forhindret. Man kan desuden indstille sin Skype til kun at modtage opkald fra brugere man har »oprettet«. Klik evt. på: privatliv. Og man kan - med 'funktioner' - afskære nærmere bestemte personer fra at ringe til én via Skype.

Chat, sende fil'er osv.: Man kan chatte, sende fil'er osv. til andre Skype-brugere (dog ikke med en trådløs DUALphone af typen 3088). Det svarer til hvad man kan med andre programmer af dén slags. Det er også et slags alternativ til at bruge et mail-program (hvilket kan være særlig nyttigt hvis man er logget på en anden PC end sin egen, og hvis man normalt bruger programmer som Outlook eller Outlook Express - og ikke en web-mail-løsning som fx Google's gmail).

Samtaler fra andre PC'ere? Du kan telefonere med din egen identitet fra andre PC'ere end din egen - også hvis du er i udlandet - hvis de tekniske betingelser er opfyldt. Et Skype-login kan derfor bruges som en mellemting mellem en fasttelefon og en mobil.

Der kan pt. kun være aktiveret én Skype-bruger ad gangen pr. PC, men der kan skiftes mellem identiteter på samme PC. Desuden kan der være flere Skypebrugere i gang samtidig på et lokalnet der deler en forbindelse, men jo flere ting der sker samtidig på forbindelsen (downloading af store filer osv.), desto kraftigere skal forbindelsen selvfølgelig være, desto større båndbredde skal der være til rådighed.

Til/fra alm. telefonnumre: Man kan - mod en ret beskeden betaling - udvide således at man kan ringe fra sin Skype til fastnet-telefoner (billigst) og mobiltelefoner (en hel del dyrere, nogenlunde som når man ringer mobil-mobil). For at komme i gang skal man dog først overføre nogle penge til sin SkypeOut-konto. I dette tilfælde kommer der ikke nogen ID frem på modtagerens telefon; der kan stå »hemmeligt nr.« eller »ukendt« eller tilsvarende. (Med en '3088' og et SkypeIn-nummer kan man identificere sig selv, se ndf.).

Desuden kan man købe sig et telefonnummer (der ligner de almindelige telefonnumre på modellen +45 1234 5678), således at man kan ringe til din Skype-identitet fra en almindelig telefon eller mobiltelefon. (Man ringer ikke fra dette nummer, men fra sin Skype-bruger-ID). Når man lejer et telefonnummer (for 3 mdr. eller ét år ad gangen) får man en gratis telefonsvarerløsning med.

Det er muligt at etablere viderestilling fra sin Skype-identitet til et mobilnummer eller et fastnetnummer, men det forudsætter at man betaler for at ringe ud af Skype.

Kontaktpersoner: Du kan oprette en liste over kontaktpersoner, som »følger med« når du logger dig ind på en anden PC, fordi listen er placeret på en Skype-server. Kontaktpersoner kan være andre der bruger Skype, men det kan også være personer uden for denne kreds. For at ringe til dem skal man blot »klikke på dem«.

Trådløs: Din Skype »bor« i en PC, og derfor skal man være ved den, når man bliver ringet op - eller selv ringer op.

Box-løsning / USB-box: I stedet for at anskaffe et godt headset eller en særlig Skype-egnet telefon, kan man anskaffe en speciel Skype-USB-box som forbindes med en PC & fastnettet & en »gammeldags« telefon; der skal ikke tilkobles en særlig strømforsyning, box'en fylder ikke meget og kan nemt flyttes - eller evt. medtages på rejser. Box-metoden kombinerer en Skype-løsning og en traditionel fastnetløsning, og man kommer uden om PC'ens lydkort (der måske er optaget af andre opgaver, fx at spille musik). Så vidt jeg kan se kan man tilkoble både hidtidige faste og trådløse telefoner til box-løsningen.

Trådløs løsning - se: Cordless DUALPhone - kan anbefales. Til denne løsning anskaffes en speciel telefon, der både kan bruges til fastnetsamtaler og til Skype-samtaler. Lydkvaliteten er ret god. Telefonen kan bæres omkring i huset (og kan suppleres med endnu en trådløs enhed - i huset - som der kan kommunikeres direkte med). Kobler man den nye enheds baseanlæg ind et fornuftigt sted på sit telefonledningsnet, kan man bevare hidtidige fastnettelefon(er) i husets forskellige rum.

Tilføjelse [070708]: Man kan nu købe en særlig DUALphone, der ikke forudsætter kobling til en PC, se: 3088

Telefonmøder: Flere Skype-brugere (i alt max. 5) kan tale med hinanden samtidig.

Optage interviews: Vil man optage telefoninterviews til studieopgaver, artikler osv., kan det anbefales at bruge box-løsningen, for så kan man gøre som hidtil, dvs. koble en optager på sin fastnettelefon (men man kan også bruge Skylook-metoden, se de næste linier). Bruger man derimod headset, må man gøre noget andet. Man kan købe et ret dyrt, men glimrende lydoptage-program: Skylook. Dvs. det er en smule dyrt for virksomheder, noget billigere for private og forholdsvis billigt for studerende. For at kunne bruge programmet skal man i øvrigt »køre« Microsoft Outlook (ikke at forveksle med det mindre Outlook Express), fordi optagefunktionen integrerer sig med dette prg. (Microsoft Outlook skal være aktiv). Husk at respektere gældende regler og alm. høflighed vedr. optagelse af telefonsamtaler! Det er derimod ikke særlig nemt at optage Skype-samtaler med dét programmel der følger med en alm. Microsoft-PC, heller ikke hvis man bruger Microsoft's (gratis) Encoder. Årsagen er at Skype bruger en særlig streaming-teknik.

Bærbar/stationær PC?: Nuomstunder er der mange der bruger bærbare PC'er i stedet for stationære. Skype fungerer bedst med en PC der »står fast«, hvad enten den er stationær eller bærbar, og er direkte forbundet med internettet, men der er en udvikling på vej, således at man også (i fremtiden) kan bruge Skype på bærbare PC'ere, der bliver båret omkring. Begyndelsen kaldes Skype Zones (With Skype Zones, you can now access Skype and make calls from more than 18,000 Skype-friendly internet hot spots round the world). Der findes også en PocketPC-løsning, men dén har jeg ikke selv prøvet (ActiveSync must be installed on your computer before you attempt to install Skype onto your Pocket PC device).


Sikkerhed: Anti-virus, firewall og anti-spyware



http://www.forbrug.dk/test/testbasen/computerudstyr/netsikker/ kan du finde en håndfuld gode råd og en sammenligning af forskellige sikkerhedsprogrammer (seneste sammenligning jeg har set på: marts 2005)

ZoneAlarm Zone Labs Free Downloads ZoneAlarm antivirus-program findes i en gratis download-udgave der er gyldig i 15 dage, derefter skal der betales. Evt. kan man downloade gratis Firewall.
AVG http://free.grisoft.com/freeweb.php/doc/2/ Grisoft's antivirus-program findes i en gratis download-udgave der må bruges af privatpersoner. Til andre formål findes betalingsudgaver.
McAfee [forkert stavning: MacAfee] McAfee Denmark McAfee kan være installeret på nye maskiner med en gyldighed på 3 mdr. Derefter skal der betales. På min hovedmaskine har jeg McAfee Security Center (med anti-virus, firewall, anti-spy osv.); programpakken virker nemt og der er en god 'dialog' med brugeren.
Microsoft Firewall Følger med Windows XP Servicepakke 2 Det kan anbefales at bruge denne indbyggede firewall på maskiner der har WindowsXP-styresystem. Udgaven i SP2 er langt bedre end tidligere udgaver. Bør kombineres med Microsoft AntiSpyware, se ndf.
Microsoft AntiSpyware http://www.microsoft.com/athome/security/spyware/software/default.mspx Anti-spyware-program. Gratis beta-udgave. Dette program er i funktion hele tiden og giver melding hvis der sker »noget« på din maskine der kunne tyde på »uautoriseret« brug af den.
Lavasoft's Ad-Aware http://www.lavasoftusa.com/ Anti-spyware-program. Programmet findes såvel i en gratis version og i en betalingsversion. Internetsiden har flere sprog man kan vælge imellem. Dette program skal køres med jævne mellemrum for at fjerne »ting« der er dukket op på din maskine siden forrige kørsel. De »ting« der tænkes på er programmer og programstumper der søger at give »uautoriserede« informationer til foretagender »ude i byen«.


Kontorpakke - Officepakke. Google-pakke (tekst, regneark, email). OCR-behandling


Open Office. Inkluderer fx tekstbehandling, regneark og præsentation http://www.openoffice.org/.

Den danske OpenOffice side ligger på:
http://da.openoffice.org/
Glimrende office-program. Kan alt hvad man normalt har brug for, især den engelske version. Stavekontrol og synonymordbog på flere forskellige sprog. Den danske version har stavekontrol, men endnu ikke synonymordbog. Brugerflade på flere sprog, incl. dansk. Programmet kan bruges til at skrive internetsider (man skal lagre sine sider som HTML-sider).

Aktivering af dansk ordbog er lidt besværlig. Man kan gøre flg.: > Filer > Åbn > [Programmer\OpenOffice] > Share > Dict > ooo > dicOOo > Installér dansk ordbog
Google Dokumenter, regneark og e-mail (gmail) Google Dokumenter, regneark og email. Pt er indgangen på engelsk, men når man etablerer sin (gratis) konto kan man angive sprog. Glimrende pakke. Med dén kan man meget af hvad man normalt har brug for mht dokumenter, regneark, kalender og email. Kontoen lukkes ned (og kan ikke retableres), når man er inaktiv i 3 måneder.

Den afgørende fordel ved systemet er at applikationen ligger på nettet (hvor den automatisk holdes teknisk ajour), ikke på ens egen maskine. Data'ene ligger også på nettet (men et dokument kan naturligvis downloades hvornår som helst. Tilsvarende kan man printe ud på printere man er tilkoblet). Google-løsningen er glimrende for dén der ikke har egen PC, er på besøg hos andre - eller er ude at rejse; alt kan klares fra en internetcafé via sin konto.

En anden fordel er at man kan give adgang til andre om at arbejde med på et dokument. Skal man kommunikere med en anden eller andre om et dokument, fx om en fælles rapport, eller en kalender, kan man fx bruge en chatfunktion - eller benytte sig af de forskellige muligheder i Skype eller andetsteds.

Google finansierer systemet ved Ads. - advertisements - (som dog ikke fremtræder inden i ens dokumenter eller mails, men i kanten af skærmen, når man arbejder med sin emailkonto: 'Gmail uses a completely automated process to provide useful information and relevant ads in the sidebar of your Gmail account pages'. Google bedyrer at ingen uvedkommende får adgang til private data, men oplyser også at overfladedata (fx mail-overskrifter) bliver benyttet i anonymiseret form. Derfor: Lad være at skrive hvad som helst som 'emne'. Om Google's sikkerhedspolitik, se: http://www.google.com/intl/da/privacy.html

For at etablere sig må man etablere en særlig emailkonto. Men når man sender sine mails, kan man evt. bruge en eksisterende konto som afsender.
Lix-tælling i Word-dokumenter http://www.bedreword.dk/lixberegning/index.html. Søren Storm Hansen har udviklet et LIX-beregningsprogram, der kan downloades gratis. (Desuden har han lavet programmer der fx omsætter arabertal til romertal og omvendt). LIX-programmet læses ind i Word og er en udvidelse af dette program. Hvis du bruger et andet tekstbehandlingsprogram, men har Word på din PC; kan du - når du vil tælle LIX - konvertere teksten til et Word-dokument.
OCR Der følger ofte et lille OCR-program med når man køber en scanner OCR = Optical Character Recognition. Med et OCR-program kan man oversætte en »dum« fotokopi / scanning til søgbar og redigérbar digital tekst. Man må være forberedt på at der kan være fortolkningsfejl. Brug evt. stavekontrollen i et tekstbehandlingsprogram til at finde og rette fejlene.

Skal man lave OCR-behandling i professionel standard må man til lommen. Et glimrende program er ABBYY's Fine Reader der kan klare de fleste almindelige tekster. Der findes nu også en udgave der kan klare fraktur (tryk med gotisk skrift).

De der har anskaffet Adobe Acrobat 7 (eller senere) kan komme et meget langt stykke ad vejen med den indbyggede OCR-fortolker (Har du Acrobat 5 kan du gratis downloade et programsupplement).


HTML-redigering


NoteTab http://www.notetab.com Tekstbehandler der er velegnet som HTML-editor. Findes i en simpel gratis udgave - og i en langt mere avanceret (men dog ret billig) professionel udgave, prisklasse: 20 $. Der er også en »mellemudgave«. Gode muligheder for at programmere sin HTML-editor så den passer til éns formål.


PDF
(portable document format)

Adobe Reader 7 http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html Program til læsning af pdf-filer. Efterhånden er der mange applikationer der kan generere pdf-filer. De er dog ikke altid så gode som dem der produceres med Adobe Acrobat; fx kan der være problemer med »skydning«.

Adobe Acrobat findes i en række forskellige udgaver - til forskellige priser. Ikke ligefrem det billigste program i byen, men glimrende. Blandt mulighederne er OCR-behandling (se ovenfor). Se evt. nærmere på: http://www.adobe.com/products/acrobat/main.html


Billedbehandling


Irfanview http://www.irfanview.com/ - program med tilhørende plug-ins Kan langt de fleste ting: Beskæring. Lys/mørke. Kontrast. Slideshow. Thumbnails. Resizing og resampling. jpg-lagring i forskellig kvalitet. Seneste version observeret og downloaded: 3.98


Opslagsværker. Søgning på internettet


Danske folketællinger. Udvandrede. Indvandrede http://www.ddd.dda.dk/

Søgemodul: http://ddd.dda.dk/asp/dddform2.asp
Dansk Data Arkiv har - med støtte af frivillig arbejdskraft - fået indtastet store mængder data fra de gamle folketællinger. Der er meget at finde - men der er også meget der mangler.
Danske kirkebøger frem til 1892 http://www.arkivalieronline.dk/ Alle kirkebøger frem til 1892 i affotograferet form. Et stort fremskridt, selv om der ikke kan søges på navne osv.
Biografisk Leksikon (ældre udgave) http://runeberg.org/dbl/ » Dansk Biografisk Lexicon« i Bricka's udgave (1887-1905)
Satellitkort. Google Earth Er din maskine ikke alt for lille eller gammel, kan du se hele verden ved hjælp af satellitbilleder. Der kan tilføjes/slettes forskellige lag, fx et lag med jordskælv. Der kan zoom'es ind og ud. Kvaliteten er afhængig af om Google Earth har gode og aktuelle satellitbilleder af området eller ej. Der kan laves rimeligt gode print.
Kort over Danmark, Færøerne og Grønland. http://www.kms.dk/ Forskellige kort kan findes og udskrives på printer. Der er kort i forskellig målestok - og der er også en del historiske kort.
Ejendomsfakta http://ejendomsfakta.netborger.dk/produkt/default.asp?p=netborger Oplysninger om danske ejendomme. Mulighed for at se kort og luftfotos.
Wikipedia - den frie encyclopædi Engelsk udgave: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

Dansk udgave: http://da.wikipedia.org/wiki/Forside
Wikipedia er et åbent projekt hvor personer fra mange forskellige lande medvirker til at opbygge en international encyclopædi. Der er meget at finde - men der er også meget der mangler.
Søgning på internettet Se nærmere på: https://bjoerna.dk/soegning Omtale af forskellige søgetjenester.
Bøger og artikler på danske biblioteker http://bibliotek.dk/ Her kan man søge bøger, artikler m.v. - og bestille hjem til afhentning på eget bibliotek.
Brugte bøger til salg http://bogbasen.dk/ Køb og salg af brugte bøger.
Antikvariske bøger til salg http://www.antikvariat.net/ Salg af bøger fra antikvariater i Danmark, Norge, Sverige og Finland.


Slægtsprogram


Legacy http://www.legacyfamilytree.com/ Findes i en simpel gratis udgave og i en avanceret betalingsudgave. Prisniveau: 20 $ (ved downloading). Programmet kan bruges på ens egen familie, men også på komplicerede »historiske familier« som man gerne vil have styr på. Data kan im- og eksporteres i standardformater. Mange typer af udskrifter, fx i HTML-format.


Projektplanlægning (Gantt)


Ganntproject http://ganttproject.sourceforge.net/ Glimrende værktøj til Gantt-planlægning (grafisk planlægning af »flow«, angivelse af ressourcepersoner, kontakt til samme). Enkelte ting virker ikke helt som de skal, så det kan anbefales at tage jævnlig backup af projekter.


Geert Hofstede's 'Cultural Dimensions' [Engelsksproget]


Cultural Dimensions [i mange lande] http://www.geert-hofstede.com/ Engelsksproget værktøj til - efter ganske få kriterier - at få overblik over hvad der vægtes højt og lavt mht 'cultural dimensions' i forskellige lande; 'cultural' skal forstås meget bredt - i retning af 'samfundskultur'. Værktøjet er beregnet på virksomheder der arbejder i relation til udlandet, men kan også være af interesse for merkantile og andre studerende.




Du må citere hvis du angiver hovedsidens adresse: bjoerna.dk ... Siderne om Albanerne: bjoerna.dk/albanerne.htm ... Søgning på internettet: bjoerna.dk/soegning.htm