Kosóvas præsident: Ibrahim Rugóva

Udgiver: Kultursociolog Bjørn Andersen

Kontakt: post@bjoerna.dk

Ibrahim Rugóva. Professor i litteratur. Præsident fra marts 2002.
KFOR Chef Marcel Valentin og Dr Ibrahim Rugova under møde 020304. KFOR-foto.

Født 1944. Faderen blev henrettet af Kommunisterne i slutningen af 2' Verdenskrig. Navnet Rugova er et gammelt Kosóva-navn - og et område Nordvest for Peje - op mod Montenegro's grænse - kaldes Rugove. Litteraturprofessor og Forfatter, Dr.grad. Bl.a. uddannet på Sorbonne. Har skrevet et berømmet værk om Ærkebiskop Pjetër Bogdani der spillede en vigtig politisk rolle omkring 1689.

En tid Formand for Kosóva's Forfatterforening, Formand for LDK (et forbund af demokrater i Kosóva), »illegal« Præsident for Kosóva siden '91 / '92. Fortaler for ikke-involvering i det Serbiske samfundsliv og for den ikke-voldelige protest mod den Serbiske undertrykkelse. Har i mange år talt for at Kosóva skulle være helt selvstændig.

Undertiden temmelig "indelukket" og mindre tolerant over for andre opfattelser - især over for dem der var fortalere for det væbnede oprør. Oprindelig allieret med Bujar Bukoshi, som han udpegede til PM omkring '91. Brud mellem Bukoshi og Rugova i '95.

Genvalgt som [uofficiel] Præsident i '98 - men mange Partier boykottede valget i protest mod Rugova (men de erkendte givetvis at han havde en bred folkelig opbakning) og adskillige fremtrædende, mere radikale medlemmer af LDK trådte af samme grunde ud. Mange gik "andetsteds" hen eller dannede nye organisationer.

Rugova ville først slet ikke acceptere UÇK ... til at begynde med troede han det var en Serbisk »opfindelse« - og han ville heller ikke tro på at de ville kunne vinde et væbnet opgør. Han fandt det heller ikke hensigtsmæssigt at søge at fremprovokere udenlandsk intervention, men han har - skridt for skridt - fundet en måde at leve med UÇK. Har bl.a. måttet erkende at USA - med Madeleine Albright i spidsen - foretrak UÇK for ham og LDK.

Deltog i Rambouillet-forhandlingerne som medlem af den Kosóva Albanske delegation - men blev nærmest skubbet til side af de »væbnede« som var i alliance med Rexhep Qosja. Veton Surroi prøvede at formidle.

Kom voldsomt i klemme under krigen i '99 - hvor Miloševic søgte at »bruge« ham propagandistisk og mere eller mindre tvang ham til at indgå en aftale om at der ikke skulle være indblanding udefra og til at Kosóva skulle styres af Serberne og Kosóva Albanerne selv. Måske mente Rugova på det tidspunkt at det var sandsynligt at Præsident Miloševic ville sidde på magten i Kosóva også efter krigen, men i så fald skiftede han senere standpunkt.

»Løsladt« af Miloševic og rejste i forståelse med ham til Rom. Præsident Miloševic talte ved dén lejlighed med den Italienske UM Dini om det praktiske arrangement.

Mange i UÇK opfattede Rugova som forræder og mente at han ikke udviste dét mandsmod man måtte forvente af en Kosóva Albansk leder. Sandsynligvis var Rugova bange - dog næppe så meget for sit eget skind, som på sin families vegne. Turde heller ikke vende tilbage til Kosóva efter krigens ophør før han kunne være nogenlunde sikker, besøgte derimod en flygtningelejr i Makedonien hvor han blev tiljublet.

Medlem af UNMIKs Overgangsråd, men udeblev fra de første møder for at understøtte krav om at LDK-siden blev stærkere repræsenteret.

Bruger tit symboler. Gik med silketørklæde om halsen indtil sommeren '99 på grund af den Serbiske undertrykkelse, ville først lægge det når den ophørte [senere har han genoptaget sin demonstrartion]..

Gav Carl Bildt en lille samling sten fra Kosóva - Bildt skriver i sit Veckobrev 19/1999:

»Det snabba mötet i Bonn med Rugova var speciellt. Vi hade åtskilliga både indirekta kontakter och dessutom telefonkontakter under min tidigare tid i området, men hade aldrig träffats. Nu kom han direkt från Rom efter att bara dygn innan haft möjlighet att lämna ett till betydande delar förstört och öde Pristina. När vi reste oss upp sade han att han hade några små presenter att ge mig. Ur sin ficka tog han fram några halvädelstenar från Kosovo. En bit onyx. Ett minnesmynt. En annan polerad sten. Jag försökte att stoppa honom. Nej, jag har många i Pristina, sade han. Då måste vi se till att Du så snabbt som möjligt kan komma tillbaka dit, svarade jag. Det låg en både moralisk och politisk förpliktelse i den lilla gåvan från Kosovos jord. På kö att träffa honom stod också premiärministern i den äldre av de bägge kosovoalbanska exilregeringar som nu finns, och som haft sin bas under senare år i just Bonn. Denna står nu i allt tydligare konfrontation med den UÇK-dominerade Regering som alldeles nyligen satts upp, och som Rugova uttalade sig mycket kritiskt om.Här kommer ett av de stora problemen att ligga längre fram. Medan vi på den Serbiska sidan har för mycket av enhetlighet i landets politiska struktur och hållning, är dilemmat på den vidare albanska sidan snarast det motsatta. Om kriget åtminstone temporärt lett till att den serbiska sidan har slutit sig samman, kan det inte uteslutas att dess effekter på den andra sidan blivit de motsatta. När freden väl skall börja att få fast mark under fötterna kommer de problem som flödar ur detta att bli betydande«.

Deltog ikke i USIP's Landsdowne-konference 9909 (grunden er uvis). Andre repræsentanter for LDK gjorde dog, således Edita Tahiri. Deltog i USIPs Airlie-konference i juli '00Du må citere hvis du angiver hovedsidens adresse: bjoerna.dk ... Siderne om Albanerne: bjoerna.dk/albanerne.htm ... Søgning på internettet: bjoerna.dk/soegning.htm